Starten met Videobuddy

Tips & Tricks om goed van start te gaan.

Stap 1.

Bepaal wat je wilt gaan filmen.

Bepaal, voordat je gaat filmen, het onderwerp dat je in beeld wilt brengen. Wil je enkel beelden van een project in beeld brengen? Of wil je zelf voor de camera presenteren? Wanneer je voor jezelf al een kort script hebt uitgewerkt zul je zien dat je nooit teveel (of te weinig) beelden filmt. Dit script hoeft niet lang te zijn. Vaak is een notitie met een paar aandachtspuntjes al voldoende om een (inhoudelijk) sterke video te maken.

Stap 2.

Verticaal of horizontaal.

Bepaal voordat je gaat filmen de positie van je smartphone. Dit is belangrijk voor de uiteindelijke video. Post je de video meestal op je tijdlijn? Houdt je smartphone dan horizontaal (liggend) in je handen.
Maar als je vooral video’s post op bijvoorbeeld Instagram Stories, dan kun je het beste je smarthone verticaal, dus rechtop, houden.

Stap 3.

Start met filmen.

Bij Videobuddy maken we onderscheid tussen twee type beelden; Losse beelden en Presentatie beelden.

 

  • Losse beelden zijn alle beelden waarin het (achtergrond)geluid niet van toepassing is. We noemen dit soort beelden ook vaak ‘invulshots’. Losse beelden worden ook gebruikt om je presentatie beelden extra kracht bij te zetten door het onderwerp in beeld te brengen, terwijl je erover praat.

 

  • Presentatie beelden zijn beelden inclusief (gesproken) geluid. Deze shots vormen de presentatie van jou of een ander persoon en zijn vaak de verhaallijn van de video. Je kunt ook een gesproken memo naar ons opsturen. Zorg er in dat geval wel voor dat je voldoende losse beelden (invul shots) aanlevert zodat je gesproken tekst dekkend is met videobeelden.
Stap 4.

Het maken van shots.

Wanneer je start met filmen, is het handig om rekening te houden met de volgende puntjes.

 

  • Houd je camera stabiel en probeer niet (teveel) te trillen.
  • Probeer met je losse beelden niet alles in één shot vast te leggen.
    Draai bijvoorbeeld niet met je camera van links naar rechts om een ruimte in beeld te krijgen. Dit levert over het algemeen minder spannend beeld. Maak liever meerdere korte shots vanuit verschillende standpunten.
  • Wissel continu tussen overzichtshots (van een afstand) en close-up shots (van dichtbij). Hierdoor wordt de video een stuk dynamischer.
  • Spreekt er iemand voor de camera? Knip het verhaal in stukken en varieer hierbij ook met shots van dichterbij en iets verder weg. LET OP: Ga nooit té ver weg staan met je camera. Het geluid wordt hierdoor onverstaanbaar (zie punt 5)
  • Maak bij een presentatie beeld dus altijd extra losse beelden over het onderwerp waarover je praat. Dit maakt een video nóg leuker om naar te kijken.
Stap 5.

Geluid opnemen.

Zorg ervoor dat je met het filmen van een ‘presentatie beeld’ de smartphone dichtbij de spreker houdt. Zo’n 1,5 meter afstand maximaal. Op deze manier blijft de presentatie goed verstaanbaar en voorkom je dat je verhaal onverstaanbaar wordt! Probeer presentatie beelden ook te filmen met zo min mogelijk omgevingsgeluid.

Stap 6.

Upload je beelden.

Heb je de benodigde beelden gefilmd? Verstuur ze dan rechtstreeks vanaf je smartphone via www.wetransfer.com
naar studio@videobuddy.nl. Geef in het opmerkingen venster van Wetransfer duidelijk aan van wie de video afkomstig is.
Heb je nog aanvullende opmerkingen over je video (zaken die belangrijk zijn voor de montage), dan kun je ons ook bereiken op studio@videobuddy.nl

Let op: zorg dat je de video’s niet eerst via Whatsapp doorstuurt! Whatsapp comprimeert de bestanden zodanig dat de beeldkwaliteit erg achteruit gaat.

Stap 7.

Wachten op het resultaat.

Nu je ons zowel je beelden, als een beknopte uitleg hebt gemaild, kunnen we aan de slag met het maken van de video. Onze editors werken op maandag tot vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur. In die tijd doen ze er alles aan om jouw video razendsnel klaar te hebben staan. Indien je nog niet helemaal tevreden bent met het resultaat, kun je eenmalig kosteloos een verzoek tot aanpassen aanvragen.

Succes met filmen!